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SUMMARY

It is not misleading to the public, and therefore is not a violation of the
Rules of Professional Conduct, Rule 1-400, for a law corporation or
limited liability partnership to use a firm name that includes the name
of a lawyer who is no longer a shareholder or partner, but who remains
employed at the firm.
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STATEMENT OF FACTS
This opinion involves the two following similar factual scenarios:

1. Alaw corporation named “A, B & C, Inc.” consists of shareholders
A, B and C. C sells her shares back to the corporation. C is employed
as an attorney by A, B & C, Inc.

2. Alimited liability law partnership named “A, B & C, LLP” consists of
partners A, B and C. C is no longer a partner in the limited liability
partnership. C is employed as an attorney by A, B & C, LLP.

ISSUE PRESENTED

Does a law firm, whether organized as a law corporation or a limited
liability partnership, mislead the public and violate Rule 1-400 if the
firm’s name includes the name of a former shareholder or partner who
remains employed by the firm?

DISCUSSION

A law corporation is a corporation registered with the State Bar to
practice law in California. (Bus. & Prof. Code § 6160.) A law
corporation may use only that name registered with the State Bar
records, or a trade name that complies with State Bar rules. Use of the
registered and approved name must comply with requirements of the
Rules of Professional Conduct. (See Rules of the State Bar, Title 3, Div. 2,
Chap. 3. Law Corporations, Rules 3.152 and 3.154; and Bus. & Prof.
Code § 6171(c)'.) A trade name must include an indication of
corporate status, such as “Professional Corporation,” or “Inc.”

Although the State Bar Act provisions regulating advertising and
solicitation, Business and Professions Code sections 6150 to 6159.2, do
not specifically regulate the use of law firm names, law firm names, like

1ISubsection (c) of Business and Professions Code section 6171 requires: “That the
name of the law corporation and any name or names under which it renders legal
services shall be in compliance with the rules and regulations.”



law firm letterhead, are “communications” regulated by the Rules of
Professional Conduct. (See Rule? 1-400(A)(1).)3

Rule 1-400

Rule 1-400 establishes that the name of a law firm and the use of the
name in letterheads, business cards, Web sites and the like constitute
communications that are subject to scrutiny and, in some cases,
discipline. Such communications cannot contain any matter that is
false or deceptive or that tends to confuse, deceive, or mislead the
public. (Rule 1-400(D)(2).)

Rule 1-400(E) directs the Board of Trustees to adopt “standards as to
communications” that shall only be used as presumptions affecting
the burden of proof in disciplinary proceedings involving alleged rule
violations. Under Standard (7). use of a “firm name, trade name,
fictitious name, or other professional designation which states or
implies” that a member has a relationship to any other lawyer or a law
firm as a partner or associate, or officer or shareholder member
pursuant to Business and Professions Code sections 6160-6172, is
presumed to violate Rule 1-400, “unless such relationship in fact exists.”

The inquirer has raised a specific question: does a law corporation or
limited liability partnership (“LLP”), by using in its name the name of a
former shareholder or partner, mislead the public under Rule 1-400 if
the former shareholder or partner continues to work with the firm?2
Because the former shareholder or partner remains with the firm,
Standard (7) is inapplicable. The reason is that it does not apply when
the firm name includes the name of a firm’s associate. The facts
therefore must be considered in light of Rule 1-400(D)’s black-letter
provisions.

Rule 1-400(D) proscribes six specific types of communications, only
three of which are relevant here: untrue statements ((D)(1)); matter
that is false, deceptive, or tending to confuse, deceive, or mislead the
public ((D)(2)); or omissions of “any fact necessary to make the
statements ... not misleading to the public” ((D)(3)).

Cal. State Bar Form. Op. 1986—90 considered the situation of three
separate sole practitioners holding themselves out to be a single

2"Rules” refer to the California Rules of Professional Conduct unless otherwise stated.
SRule 1-400 governs communications, advertising and solicitation by or on behalf of
lawyers.



entity. That was determined to be a violation of former Rule 2-1014
unless there was specific disclosure as to the actual status of each
practitioner. Under those circumstances, the name was found to be
deceptive, in that each attorney’s name could suggest that all shared
in the rights and obligations arising from the client’s employment of just
one of them.

In Los Angeles County Bar Association (“LACBA") Form. Op. 421 (1983),
we considered a related question of whether a law firm partnership
may include within the firm name on its letterhead the name of a
lawyer who was listed as being “of counsel” but who had never been
a partner in the firm. That opinion concerned a general partnership,
not an LLP. Our inquiry addresses an LLP and not a general
partnership.> We concluded then, in the case of a firm holding itself
out as a general partnership, that such conduct would violate former
Rule 2-101(A)(2) in that the letterhead would suggest a partnership
relationship that never would have existed among all the named
lawyers. Where the law firm is a general partnership, all partners have
liability for the obligations of the firm based on their status as general
partners; however, where the law firm is a limited liability entity, such as
is stated in our Statement of Facts, partners have no such liability. As a
result, LACBA Form. Op. 421 (1983) is distinguishable from the situation
in this opinion.

Neither the California State Bar opinion nor the LACBA opinion applies
to the scenarios under discussion, where a law corporation or an LLP
uses a name that includes a former shareholder’s or partner’'s name.
(See T & R Foods, Inc. v. Rose (1996) 47 Cal.App.4th Supp. 1, 9-10 (law
corporations).) Because of the absence of status liability, in neither
case would the name of the firm be materially misleading as to the
identity of those liable to firm creditors. Consequently, there is little
chance that members of the public could be misled by including a
former shareholder’s or partner’'s name in the name of a law
corporation or an LLP.

A communication in the form of a firm name will be determined to be
false or misleading if the name is deceptive with respect to the identity
of the members who are performing legal services. “[Tlhe firm name
‘A&B’ without any further explanation reasonably implies that both ‘A’

4Subsections (A)(1), (A)(2) and (A)(3) of former Rule 2-101 are substantially similar fo
subsections (D)(1), (D)(2) and (D)(3) of current Rule 1-400.

SPrior to the advent of LLPs, many law firms were organized as general partnerships,
where the partners did have vicarious liability for the firm's obligations. Older
authorities dealt with general partnerships, before LLPs became preferred entities.



and ‘B’ are still actively in practice together.” (Cal. State Bar Form. Op.
1986-90: policy supporting former Rule 2-101 (see current Rule 1-400)
ensures communications concerning attorney services be clear to the
public; see also Cal. State Bar Form. Op. 1987-91: lawyers who
represent insureds in separate division of insurance company may not
identify themselves as a law firm without clearly indicating their
relationship with the insurance company.) Where, as here, there are
no facts supporting a finding of deceptive use of the firm names, there
is no violation of Rule 1-400.

The use of a Bar member’'s name in the firm name implies only that
either the member provides services at the firm, or the member
previously provided services and has retfired from the practice of law
or is deceased.t Law firms have historically retained the names of
deceased or retired partners or shareholders in their firm names. (See
Cal. State Bar Form. Op. 1986-90; Jacoby v. State Bar (1977) 19 Cal.3d
359, 366, acknowledging the “widespread custom of retaining in the
title of a law firm the name of partners long since deceased.”) This
practice was tacitly acknowledged by our State Supreme Court as
being no more deceptive than use of the words “law office” or “legall
clinic.” (Jacoby, supra, at p. 366.)

Consequently, it is no more deceptive to use in the law corporation
name the name of a former shareholder who is still employed by the
firm, as to use the name of a deceased member of the firm. Rule 1-400
may not be applied so as to infringe on the expanded rights of entities
to advertise under the First Amendment.”

The preceding discussion regarding law corporations applies equally
to LLPs. As with a law corporation, an LLP partner has no liability to firm
creditors due to partnership status. (Corp. Code §16306(c).)

We do not address in this opinion the question of whether it would
violate Rule 1-400 for a law firm’s name to include the name of
someone who practices law elsewhere. However, we note a law
corporation cannot use in its name the name of a lawyer who is
disbarred or has been suspended from the practice of law, or who

¢Because the use of an attorney’s name in the firm name only implies that the
aftorney provides or provided services at the firm, the fact that the attorney
happened to also have been a shareholder or partner at the firm is not relevant to
our opinion.

7 See Bates v. State Bar of Arizona (1977) 433 U.S. 350; Zauderer v. Office of
Disciplinary Counsel of Supreme Court of Ohio (1985) 471 U.S. 626; and Shapero v.
Kentucky Bar Assn. (1988) 486 U.S. 466.



resigns with charges pending. (See Rules of the State Bar, Title 3, Div. 2,
Chap. 3. Law Corporations, Rule 3.154(D)(1) and (2).)

CONCLUSION

It is not misleading for a law firm, whether organized as a law

corporation or a limited liability partnership, to use a name that
includes the name of a former shareholder or partner who is still
employed by the firm, and this would not violate Rule 1-400(D).

This opinion is advisory only. The Committee acts on specific questions
submitted ex parte and its opinion is based on such facts as are set
forth in the questions submitted.



